Veľmi si vážime vášho záujmu o naše lôžkoviny. Aj keď šijeme na 100 %, niektoré objednávky sa bohužiaľ môžu oneskoriť. Ďakujeme za pochopenie.

Ako vybrať vankúše na stoličky aj záhradný nábytok?

Jak vybrat sedák

Túžite oživiť a zútulniť váš interiér? Veľakrát stačí len malá zmena – napríklad vymeniť textilné doplnky a dojem z domácnosti je hneď iný. Okrem vankúšikov, závesov a obrusov nezabudnite na vankúše (nielen) na stoličky.

Plní tiež praktickú úlohu, spríjemní vám dlhšie sedenie na inak tvrdých stoličkách av chlade zahrejú. Doplní stoličky pri jedálenskom stole, stoličky, kreslá aj záhradný nábytok. Ako vybrať tie pravé?

Kvalitný materiál je základ

Prvým krokom pri výbere toho správneho vankúše sú rozmery. Začnite teda tým, že premeriate strany stoličky alebo iného kusu nábytku. K najbežnejším rozmerom patrí 40 x 40 cm pri vankúšov na stoličky, 50 x 50 cm pre kreslá. Okrúhle vankúše z našej stálej ponuky majú priemer 40 cm. Pozornosť venujte aj výške vakúše – všeobecne platí, že čím vyššia, tým mäkšia. K našim najpredávanejším patria vankúše na kreslá s výškou 7 až 9 cm. Väčšina z nich má aj praktické šnúrky, vďaka ktorým ich k nábytku pripevníte.

Aby vám vankúše robili radosť čo najdlhšie, zamerajte sa na materiál. Musí byť odolný voči prešúpaniu či roztrhnutiu. Uistite sa, či sa dá ľahko a opakovane čistiť. Všetky naše poťahy na sedáky vyrábame zo 100% bavlny. Vieme, že tento prírodný materiál patrí medzi zákazníkov k najobľúbenejším. Vyznačuje sa príjemnosťou na dotyk a zároveň veľkou výdržou. Výplň tvorí duté vlákno a drvený molitan. Vďaka vložke z dutého vlákna je povrch rovný a bez hrbolčekov. Pri niektorých tenších vankúšov na stoličky (s výškou 1,5 cm) tvorí výplň len samotný molitan.

Ako sa o vankúše starať?

Menšie nečistoty vyčistíte rýchlo ručne pomocou navlhčenej handričky či hubky. Prať ich možno aj v práčke na 40 stupňov (v pracom prostriedku pre farebné oblečenie). Aj pri opakovanom praní stále drží farbu aj tvar. Nechajte ich vždy dobre preschnúť, ale radšej nie na priamom slnku, aby nevybledli. Vyhnite sa tiež používaniu kolíkov, ktoré by mohli poškodiť tvar výplne.

Vyberajte z rôznych farieb a vzorov

Každý interiér má svoje jedinečné kúzlo, ktoré textilné doplnky skvele podčiarkujú. Môžu ho doplniť a ladiť s ním, ale aj vytvoriť zaujímavý kontrast. V našich kolekciách nájdete širokú farebnú škálu aj najrôznejšie motívy.

  • Jednofarebné motívy sa hodia do každého interiéru a ľahko sa ladia s ďalšími textíliami. Podľa svojich preferencií môžete zvoliť minimalistické a neutrálne farby ako je šedá, hnedá, čierna, alebo naopak aktuálne rozjasniť byt sviežimi farbami v duchu jari.
  • Kvetinové vzory ozdobia celé obdobie jari a leta. Jemné kvety sú dekoratívne a nežné. K dostaniu sú tiež obojstranné vankúše – keď sa vám kvety omrzia, otočíte ich a využijete minimalistickejší variant.
  • Vidiecky štýl – ako keby ste sa ocitli v spálni vašej babičky. K vidieckemu štýlu neodmysliteľne patria pruhy, kocky, ale aj napríklad obľúbený mirabelkový vzor.
  • Veselé a farebné vankúše urobia radosť nielen deťom v izbičke. V ponuke máme napríklad zaujímavé geometrické vzory.

Vankúše na terasu, balkón aj záhradu

Záhradný nábytok je často vyrobený z pevných tvrdých materiálov. Aby ste vykúzlili čo najútulnejšie miesto pre chvíle odpočinku, doplňte posedenie mäkkými vankúšemi. Tie vás ochránia aj pred chladom. Hodí sa nielen na záhradné stoličky a kreslá, ale aj lehátka alebo lavice. Doplňte ich vankúšikmi a dekami a užívajte si chvíle vonku až do neskorých večerov. Útulnú atmosféru podporíte sviečkami, kvetmi alebo drobnými dekoráciami.

Pri ich výbere myslite opäť na to, aby sa vankúše dali rýchlo ručne vyčistiť. Vonku sa ľahko zašpiní či už pri grilovačke, po práci na záhrade alebo keď na ne vyskočia vaši domáci miláčikovia. Rovnako ako je na zimu potrebné uskladniť záhradný nábytok, zazimujte správne aj vonkajší textil. Najprv ho vyčistite, a potom zabaľte do odolného obalu (napríklad igelitového). Pozor, aby boli vankúše dôkladne suché a nesplesniveli. Do budúcej jari na vás počkajú a budú vám potom opäť slúžiť ako nové.

Vankúše nielen pre záhradný nábytok radi vyrobíme priamo na mieru vo farbách a vzoroch podľa vášho výberu. Napíšte nám a dohodneme sa!