Ako vybrať kvalitné obliečky?

Jak vybrat kvalitní povlečení

Spánok je základom vášho fyzického aj psychického zdravia. Rovnako ako venujete pozornosť výberu postele a matraca, nepodceňujte ani výber obliečok. Je dôležité, aby bolo pohodlné a príjemné, vedelo si poradiť s vlhkosťou aj prachom či mikróbmi.

Pri výbere záleží ale aj na tom, či spíte v teplej či chladnej miestnosti a aké sú vaše preferencie ohľadom údržby – ako rýchlo má schnúť, či budete chcieť žehliť a pod. Poďte sa pozrieť na možnosti.

Materiál na prvom mieste

To, z akého materiálu sú obliečky vyrobené, ovplyvní celý rad vecí. Napríklad – ako veľmi hreje, aké príjemné je vám na dotyk, či je priedušné a savé, krčivé alebo nekrčivé. Klasikou a najobľúbenejším variantom sú bavlnené obliečky. To je vhodné aj pre alergikov. Je priedušné, a vďaka tomu sa nemusíte báť vlhkosti as ňou spojených plesní či roztočov. Po vypraní je však nutné ho vyžehliť. Pokiaľ vám žehlenie nevyhovuje, ale radi by ste si užili skvelé vlastnosti bavlny, siahnite po krepových obliečkach.

Oba spomínané typy obliečok sa hodia na celoročné použitie – zahrejú v chladných nociach, ale vďaka vzdušnosti sa hodia aj na letnú sezónu. Pre zimomrivé sa hodia hrejivé obliečky z mikroplyšu – ani tieto obliečky sa nemusia žehliť a rýchlo schnú. Vďaka tomu, že je vyrobené z umelých vlákien, sa v ňom nedržia roztoče.

Ďalšie parametre – vzor, ​​veľkosť a zapínanie

Pokiaľ máte jasno v tom, aký materiál je pre vás najvhodnejší, prichádza na rad druhá dôležitá otázka – akú farbu a vzor vybrať? Všeobecne patria k obľúbeným tlmenejšie a menej výrazné farby, ktoré podporujú upokojenie pred spánkom. Ale nebojte sa vybrať si podľa svojho vkusu. Láka vás hrejivo medová, romantická dúhová, alebo svieža zelená? U nás si určite vyberie. Okrem jednofarebných obliečok máme v ponuke kvetinové vzory, geometrické alebo klasické kockované. Milovníkov zvierat zaujme kolekcia 3D bavlnených obliečok s obrazmi mačiek, koní alebo zebier, ktorá prekvapí svojou autentickosťou.

Veľkosť zvoľte podľa toho, či máte štandardnú veľkosť vankúša a prikrývky (70x90 cm a 140x200 cm), alebo predĺžené (ponúkame rozmery 140x220 cm a 140x240 cm). V troch dĺžkach ponúkame aj francúzske obliečky pre páry. Najbežnejšími variantmi zapínania sú potom gombíky či zips.

Obliečky pre deti

Do postieľok najmenších detí sa hodia veselé vzory a predovšetkým príjemný prírodný materiál. Ponúkame ako varianty zo 100% bavlny, tak kombináciu - 50% bambus a 50% bavlna. Oba tieto materiály sú vzdušné a príjemné k pokožke. Bambus je navyše vhodný pre alergikov, pretože odpudzuje mikróby a roztoče a nedrží sa v ňom plesne. Vyberať môžete z ponuky obliečok pre dievčatá a obliečky pre chlapcov – chvíle zaspávania deťom spríjemníte s obľúbenými rozprávkovými postavičkami, dinosaurami alebo ďalšími roztomilými motívmi.

V chladnejších dňoch alebo napríklad na chatách a chalupách, ktoré sa horšie vykurujú, oceníte obliečky z mikroplyšu. Je príjemné, deťom pripomenie ich obľúbenú plyšovú hračku a navyše krásne hreje. Prednosťou tohto materiálu je tiež to, že veľmi rýchlo schne. Aby detské obliečky zostali čo najdlhšie ako nové, odporúčame pri všetkých materiáloch pranie naruby na 40°C. Voľte šetrné pracie prostriedky, z vlastných skúseností odporúčame zvolit tekuté.

Ďalšie tipy, ako sa o obliečky správne starať, si prečítajte v našom ďalšom článku – Ako prať obliečky.